Barnens järnväg i Budabergen

Buda-sidan av Budapest beskrivs alltid som det gröna bältet av staden i guideböckerna, det på grund av bergen och för att det finns mindre kända historiska sevärdheter här. En resa med Barnens järnväg i bergen passar vuxna lika bra och kan vara en upplevelse för små och stora barn!

På Buda-sidan av Budapest hittar du Barnens järnväg en upplevelse för vuxna och barn.

Den här järnvägen är en av Budapests transportsevärdheter. Resan går genom den finaste delen av distrikt II och XII, genom dalar och grönklädda väggar av höga träd, nästan som om tåget följde en smal stig. Resan tar ca 50 minuter och slutar på toppen av Szechenyi-höjden, där man kan njuta av en fin utsikt.

Så vad slags arbete utför barnen på den här banan? Dom säljer biljetter, kontrollerar dem och delar ut guideböcker om Budapest och annan nödvändig information.
Arbetet leds självklart under övervakning av vuxna. Här lär sig barnen hur man ska uppträda med respekt, hur man hanterar pengar och hur man uppträder ansvarsfullt inför andra. Det låter kanske gulligt, men det finns beskrivet i den historiska guiden, att järnvägen byggdes i propagandasyfte under den socialistiska epoken. Banan spelade en betydande pedagogisk roll och förberedde barn för aktivt och skapande arbete genom att träna nya rekryter till den nationella järnvägen. Bara de bästa barnen i åldrarna 10-14 år kunde ta del i utbildningen, och för att de skulle antas till tjänsterna fick de genomgå krävande inträdesprov. Nu är själfallet den rollen mer eller mindre försvunnen, men barnen tycker att det är en unik upplevelse.

Vid en av stationerna är det skyltat mot János hegy (ofta nämnt i alla Budapestguider) där du kan hitta den bästa och högsta utsiktspunkten över Budapest, nämligen Elisabeths utsikt. Platsen är uppkallad efter drottning Elisabeth, eller Sissi som hon kallades i folkmun.

Rekommenderade artiklar.

om du gillade vår berättelse om Barnens järnväg i Budapest

Budapest Zoo och botaniska trädgård

Budapest Zoo och botaniska trädgård
Alldeles i utkanten av Stadsparken hittar du Budapest Zoo och Botaniska trädgård. Parken kännetecknas av det vackra ingångspartiet i Art Nouveau stil.

Budapest Cirkus

Budapest Cirkus
Får du inte nog av cirkus? Drömmer du om trapetser och fanfarer? Då bör du ta en tur till Budapest, här kan du nämligen gå på cirkus året runt!

Svensktalande guide i Budapest

Svensktalande guide i Budapest
Delta på en vacker rundtur med vår svensktalande guide i Budapest - bland spännande arkitektur och talrika attraktioner.

Flodkryssning med 4 rätters middag

Flodkryssning med 4 rätters middag
Se Budapest från Donau i den populära kvällskryssningen som körs hele vekan
“Mycket bra upplägg, fina lokaler och trevlig personal. Vill absolut ge högsta betyg!!”
“Allt var jätte bra organiserat. Man kände att Ni har tagit hand om allt. Bra service. Fantastiskt bra med svenskt talande guide.”
Like us
Kontakta OSS

Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.