Budapest Zoo och botaniska trädgård

Alldeles i utkanten av Stadsparken hittar du Budapest Zoo och Botaniska trädgård. Parken kännetecknas av det vackra ingångspartiet i Art Nouveau stil.

Budapest Zoo öppnade portarna 1866 och räknas till en av världens äldsta djurparker.

På Budapest Zoo kan du uppleva djur från hela världen på nära håll. Här finns mer än 1000 djurarter och ligger i Városliget Park, och noe ovanligt för en djurpark, sä ligger den i centrum av Budapest.

Budapest Zoo öppnade sina dörrar den 9 augusti 1866. Parken har över 1 miljoner besökare varje år. Området är ett naturreservat och har några värdefulla art nouveaubyggnader som designats av
Kornél Neuschloss och Károly Kós. Et av de mest speciella djuren som finns i djurparken är Komodo-draken, men du kan se allt från tigrar och elefanter till reptiler och pingviner.

Dessutom är det dagliga shower med sälar, ormar, fåglar och mycket annat. Försök att göra ditt besök under utfodringstimmarna!

Du kan också besöka den botaniska trädgården, ett stort grönområde med labyrinter, stigar och en fin lekplats där barnen kan släppa loss medan de vuxna njuter en kopp kaffe i lugn och ro.Kort historia:

Budapest Zoo och Botaniska trädgården är en av de äldsta i världen. Stiftelsens går tillbaka till 1820-30-talet men öppnades endast den 9 augusti 1866.  Det var en initiering av en grupp patrioter, bland annat geologen József Szabó, Ágoston Kubinyi, direktören för Nationalmuseet, József Gerenday , chef för Botaniska trädgården i Budapest, och János Xántus, en zoolog, etnograf och Ágoston Kubinyi.

Franz Joseph och Queen Elizabeth donerade en giraff och andra djur till djurparken.

Den initiala entusiasmen avtog dock och zooens popularitet sjönk. De nya djuren var dyra och kostnaderna för det företag som grundades av patrioterna överträffade intäkterna. Förvaltningen anställda underhållare och komiker och företaget blev omformat till ett djur och växt naturaliserande företag.

År 1873 var Károly Serák mandatdirektör. Han regisserade i mer än 30 år och lyckades upprätthålla djurparken. Han anställde flera konstnärer, såsom eldätare, svärdssvällare och dragdansare för att locka folk. Intäkterna ökade och djurparken kunde köpa flera speciella eller sällsynta djur, till exempel en flodhäst och en Sumatran noshörning. Djurparken rymde cirka 2000 arter. Men som myndigheterna ökade hyran och den ekonomiska situationen i djurparken försämrades. Företaget gick konkurs efter årtusendet år 1896.

År 1907 auktoriserades djurparken och övertogs av huvudstaden Budapest. Under stöd av borgmästaren i Budapest, István Bárczy och hans stadsutvecklingsprogram ägde en komplett rekonstruktion rum 1909-1912.  Zoo öppnades den 20 maj 1912. Underhållarna separerades från djurparken och en botanisk trädgård skapades. Zooens historiska byggnader är huvudsakligen från denna tid också.

Utvecklingen avbröts av första världskriget. Zooen blev nästan helt förstörd under andra världskriget. Vid Budapests belägrering bombades zoo och de flesta byggnader och djur förstördes. Efter belägringen ätes de återstående djuren av Budapests svältande folk. Från 2000 exemplar överlevde endast 15.

År 1945 öppnade djurparken med några dussin djur. Skaden återställdes långsamt. På 1950-talet och 1960-talet var det en stor modernisering. och mellan 1956 och 1967 sörget generaldirektören Dr Csaba Anghi för at denne ble en av Europas modernaste djurparker.

1994 utsågs Miklós Persányi till generaldirektör. De historiska byggnaderna rekonstruerades. Djurs livsmiljöer har moderniserats, förstorats och gjorts för att se mer naturligt ut.Besöksregler

> Barn under 14 år kan endast besöka ZOO under vuxen övervakning.
> Trädgården är ett naturreservat. Var snäll och håll den ren och skydda dess vegetation!
>  Vänligen stanna på vandringslederna!
> Det är farligt att komma in i slutna områden och / eller områden omgivna av säkerhetsskenor eller för att komma in i djurhusen. ZOO ansvarar inte för olyckor som härrör från dessa åtgärder.
> Våra djur är känsliga, så snälla mata dem bara med zoo kex!
> Om ett tecken uttryckligen förbjuder matning av djuren, ge dem inte ens zoo kex!
> Endast barn under 14 år kan använda lekplatsen, under vuxen övervakning och på egen risk.
> Information om förlorade barn eller värdesaker finns i informationspaviljongen.
> Vänligen röka inte utanför de angivna rökområdena!
> Hundar får inte komma in i djurparken, förutom registrerade assistenthundar.


Rekommenderade artiklar.

om du gillade vår berättelse om Budapest Zoo i Budapest

Tropicarium

Tropicarium
Besök Centraleuropas största akvarium! På Tropicarium i Budapest kan du uppleva hundratals olika fiskarter från hela världen i en mängd olika akvarium. Utöver det finns här också en bit av regnskogen med kameleonter, tropiska fåglar och dödskalleapor.

Den Botaniska trädgården – ett litet grönt paradis mitt i Budapest

Den Botaniska trädgården – ett litet grönt paradis mitt i Budapest
Längtar du efter ett avbrott från det jäktiga storstadslivet? Då föreslår vi en tur till ELTE Botaniska trädgård, mer känt som Füvészkert. Den ligger väl skyddad i VIII distriktet Józsefváros, en av Budapests fattigaste stadsdelar.

Svensktalande guide i Budapest

Svensktalande guide i Budapest
Delta på en vacker rundtur med vår svensktalande guide i Budapest - bland spännande arkitektur och talrika attraktioner.

Flodkryssning på Donau

Flodkryssning på Donau
Rivercruise eller flodkryssning på Donau är ett av de bästa programalternativen i Budapest!
“Åker gladeligen igen!”
“Allt var jätte bra organiserat. Man kände att Ni har tagit hand om allt. Bra service. Fantastiskt bra med svenskt talande guide.”
Tagger
Like us
Kontakta OSS

Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.