Kiraly bad

Är du sliten efter sightseeingturen i Budapest? Har du tillbringat flera timmar i nationalgalleriet och beundrat målningarna? Om så är fallet förtjänar benen och hela din kropp lite rekreation på ett av Budapests bästa turkiska span, Király-badet.

Öppettider
Daglige 09:00 - 21:00
Adresse:
Budapest, Fő u. 84, 1027
Byggår
1565

Här kan du läsa om Király-badet som är ett av Budapests bästa turkiska span,

Turkiska Arslan, Pasha av Budapest, började byggandet av Király-badet innanför slottsmurarna i Buda 1565 vilket slutfördes av hans efterföljare, Sokoli Mustafa.

En intressant detalj är att Király termalbad inte har några varma källor i närheten av sig, i motsats till de flesta andra av Budapests termalbad. Turkarna byggde badet innanför murarna till slottet, långt från källorna, för att säkra möjligheten till bad även under en eventuell belägring. Vattnet kom från källor nära Lukács-badet och har så gjort sedan 1500-talet.

 

Efter att ungerska trupper återerövrade Budaslottet 1686 övertogs badet av kungafamiljen. De återuppbyggde badet i klassisk stil och bevarade den monumentala karaktären. Namnet på badet kommer från familjen König (Király = Kung = König).

Under andra världskriget skadades badet och en totalrenovering utfördes 1950. Det imponerande spaet är en sällsynt överlevnad från turkarnas tid i Ungern, och idag framstår det som ett tidigt osmanskt badhus. Det finns fyra bassänger varav den största byggdes 1570 med ett fantastiskt takfönster i kupolen och med en ojämförbar design bland de andra baden i Budapest. Flyglarna på Király termalbad mot Fö gatan uppfördes under 1900-talet.

Skäm bort dig på Király termalbad efter en lång och slitsam sightseeingtur!

Kollektivtrafik

Bus: 109 Tram: 19 41

Rekommenderade artiklar

om du gillade vår berättelse om Hjältarnas torg i Budapest

Szechenyi bad

Den största spakomplex i Europa är Széchenyi bad i Budapest. ...

Läs mer

Stadspromenad med svensktalande guide

Stadspromenad m/ en personlig svensktalande guide bästa sättet att förstå Budapest! Med vår långa erfarenhet inom turistbranschen hjälper vi dig att h...

Läs mer

“Åker gladeligen igen!”
“Mycket bra upplägg, fina lokaler och trevlig personal. Vill absolut ge högsta betyg!!”
Like us
Kontakta OSS

Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.