Nasjonale helligdager i Ungarn

Ungern har fler semesterar det kan vara bra att vara medveten om. På dessa är butikerna och köpcentrumen i Budapest stängda och det är dags på torsdag, fredag eller måndag, det är lämpligt att komma ihåg att ett antal mindre butiker också stänger och tar långhelg. Se hela listan över ungerske semester dager här:

Ungern har fler semesterar det kan vara bra att vara medveten om. På dessa är butikerna och köpcentrumen i Budapest stängda och det är dags på torsdag, fredag eller måndag, det är lämpligt att komma ihåg att ett antal mindre butiker också stänger och tar långhelg. Se hela listan över ungerske semester dager här:

15. mars
15. mars är en national helgdag i Ungern, som fira revolutionerna 1848. Våren 1848 bröt revolutionerna ut i hela Europa. Det hände också i Budapest, där studenter marscherade genom gatorna för att proklamera vad de ville ha för den ungerska nationen. Detta sammanfattades i 12 punkter vid Revolutionernas mötesplats; Pilvax kaffehus. Det var här revolutionens idé uppstod och här läste de 12 punkterna för första gången.

Det här är revolutionens 12 punkter:

Låt det vara fred, frihet och harmoni.

1. Vi vill ha pressfrihet och förbanna censur.
2.  En ansvarig regering i Buda-Pest.
3. Årliga nationella möten i Pest.
4.   Civil och religiös likhet med lagen.
5. National Garde.
6.  Fördelning av skatter.
7.   Förbjuda markägande.
 8. Juries och representation på lika villkor.
9.   En nationell bank.
10.  Militären måste svär att stödja konstitutionen, militären får inte vara belägen i utlandet, utländska soldater måste tas bort från vårt land.
11.    Frigör politiska fångar.
12    Unionen (med Transsylvanien).

Många av Ungerns största poeter deltog i revolutionen, som Sandor Petofi och Mor Jokai. Den 15 är allt stängt och det rekommenderas inte att besöka parlamentet eller 15 mars, eftersom du kan riskera att vara inblandad i en protest.

1.maj
1 maj, den internationella arbetstagardagen.  På arbetsdagen möter partiledare arbetstagare över hela landet. Arbetarna brukade bära flikar med slagord, men det är inte vanligt längre. Dagen är mestadels firad genom att marschera tyst genom gatorna. Alla butiker är stängda, till exempel på helgdagar.

20.augusti
20.augusti är årsdagen för statsstiftelsen. I 963 uppmanade prins Geza missionärer och präster från det tysk-romerska riket att höja sin son, Vaik, som blev hotman efter att han döptes. När tiden kom för en ny kung fann man att den hedniska Koppany hade för avsikt att ta tronen, så Istvan slog honom med hjälp av tyskarna. Det kristna ungarska riket grundades på Istvan krona i mitten av den frusna Donau, jul 1000, och varade i 900 år.

23.oktober
Den 23 oktober 1956 bröt en revolution mot sittbordet ut i Budapest. Även den här gången var det studenter som startade revolutionen. De sammanfattade sina krav i 16 punkter när de skrivits ut. Ett protest organiserades, många försökte stoppa det, men misslyckades. En stor protestmars gick genom staden och hamnade utanför parlamentet. Här höll sittande partiledare Janos Kadar ett tal till folket där han lovade nya reformer och bad folk att gå hem.“Bra upplägg och bra service även för oss som valde att ta ett par semesterdagar runt själva utbildningen”
“Mycket bra upplägg, fina lokaler och trevlig personal. Vill absolut ge högsta betyg!!”
Tagger
Like us
Kontakta OSS

Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.