Nyttig information

Här hittar du praktisk information inför din vistelse i Budapest! Saknar du något?

Här hittar du praktisk information inför din vistelse i Budapest! Saknar du något?

TAXI Det är alltid billigare att beställa taxi till en adress än att stoppa en taxi på gatan, och var medveten om att stans taxichaufförer kan ha mer än en taxameter! Du kan därför med fördel be någon på hotellet/restaurangen beställa en taxi åt dig, eller ring själv.

NÖDNUMMER  Polis 107 Ambulans 104 Brandkår 105 Engelsktalande ”hotline” vid kriminalitet: 06-1-438-8080

Ungerska lagar är kända för god facklig expertis. Du är normalt i mycket goda händer om olyckan är framme. Europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) är giltigt tillsammans med pass på offentliga sjukhus. Om man behöver medicinsk hjälp har Budapest.nu egna avtal med privatläkarcenter som har öppet dygnet runt med engelsktalande personal och en mängd specialister med mycket hög kompetens. Eventuell behandling här täcks av din reseförsäkring och som registrerad resebyrå kan vi attestera vistelse i samarbete med läkarcentret.

DRICKS Man ger rikligt med dricks i Ungern, 10-20% om man är nöjd på såväl restauranger som hos frisören. Enskilda ställen har dricks inkluderat och då förväntas man inte betala något extra utöver det.

SVENSKA AMBASSADEN I BUDAPEST Adress: Kapás utca 6-12, H-1027 Budapest Tel: +36 1 460 60 20 E-post: ambassaden.budapest@foreign.ministry.se web: www.swedenabroad.com

KRIMINALITET Använd sunt förnuft så är du trygg! Undvik att växla pengar på gatan eller att ta tunnelbanan och dunkla stråk efter mörkrets inbrott.

VATTEN Du kan lugnt dricka vattnet från kranarna, men vi rekommenderar vatten på flaska. Rosa kork betyder vatten utan kolsyra och blå kork betyder vatten med kolsyra. 

TELEFON / INTERNET Slå +36 för att ringa internt i Ungern eller + 46 för att ringa till Sverige. Svenska telefoner fungerar utmärkt. Du hittar gott om internetkaféer i stort sett överallt.

VALUTA / VÄXLING HUF = Forint. Du kan ta ut pengar via bankomat med t.ex. VISA eller MasterCard. I något av de många växlingskontoren som är utspridda över staden kan du också växla in svenska sedlar till relativt bra kurs och du får alltid kvitto.

ÖPPETTIDER Öppettider varierar från butik till butik. I de mest turistvänliga områdena runt Váci utca håller affärerna öppet till kvällarna. En del affärer och de största köpcentren har alltid öppet på söndagar. Som regel brukar det hållas öppet enligt följande: 

Kläder, skor och annan detaljhandel: 10.00 - 18.00 (13.00) Matvarubutiker: 07.00 -19.00 (18.00) De centrala köpcentren: 09.00 – 20.00 (18.00) Banker: 08.00 – 16.00 Post: 08.00 – 17.00

TURISTINFORMATION Turistkontoren i Budapest är lättillgängliga och personalen är väldigt hjälpsam. Du hittar turistinformation på Liszt Ferenc tér, Deák tér och på Slottshöjden.. 

CIGARETTBUTIKK Det är en butik med en speciell licens. Den enda sorts butik där du bara kan köpa cigaretter kallas "Nemzeti dohánybolt". Det är som Systembolaget i Sverige men för cigaretter.

DYGNET-RUNT-ÖPPNA APOTEK Det finns dygnet-runt-öppna apotek där du kan köpa receptfria mediciner på adresserna: Teréz Körút 41 (6:e distriktet), Alkotás út 1b (7:e distriktet) och Frankel Leo utca 22 (2:a distriktet).

Kjappe fakta:

Areal:

525,16 km² Budapest, 93.000 m² Ungern

Antal broar:

9 stk

Jordbruk:

vete, majs, potatis, grönsaker, frukt, bio produkter

GDP i Ungern:

USD 12.600

Klima:

Snitt vinter - 0,5’C // Snitt sommar 25,5’C

Antal teater i Budapest:

83 stk

Elektricitet

220 volt / 50 hz

Antal invånare

1,7 miljoner

Antal floder:

1 (ganska stor en!)

Tidzon

CET centraleuropeisk tid / centraleuropeisk tid.

Stiftelsedato av Budapest

 17.november 1873

Rekommenderade artiklar.

Om du gillade vår berättelse om nyttig information i Budapest

Svensktalande guide i Budapest

Svensktalande guide i Budapest
Delta på en vacker rundtur med vår svensktalande guide i Budapest - bland spännande arkitektur och talrika attraktioner.

Flodkryssning med 4 rätters middag

Flodkryssning med 4 rätters middag
Se Budapest från Donau i den populära kvällskryssningen som körs hele vekan
“Super bra upplägg, fräscha lokaler att vistas i och bra erbjudanden med olika utfylkter! Nöjd med de mesta!”
“Åker gladeligen igen!”
Like us
Kontakta OSS

Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.