• Se den stora Matmarkneden i Shoppedistrikten.

Den stora saluhallen

I änden av Váci utca, en av Budapests stora affärsgator, ligger Nagycsarnok, Budapests största saluhall.

Saluhallen har sin upprinnelse i sammanslagningen av Pest och Óbuda i slutet av 1800-talet. De små marknaderna utomhus klarade inte längre att helt förse Budapests befolkning med mat, vilket gjorde att det bestämdes att det skulle byggas en stor marknad under tak liknande de som redan fanns i andra europeiska storstäder. Saluhallen designades av Samu Pecz och är ett imponerande bygge i jugendstil med vackert taktegel från Zsolnay porslinsfabrik. Byggnaden stod klar att användas 15:e mars 1897 som en av de modernaste saluhallarna i Europa, med elektrisk belysning och kylda lagerlokaler. Ursprungligen fraktades maten in i byggnaden via ett nätverk av kanaler, men dessa används inte idag.

Även om byggnaden i sig är imponerande så är det inget mot den mängd av mat som möter dig när du går in genom portarna, hallen är en kocks dröm. Här dignar det av grönsaker, kött, korvar, kryddor, honung, frukt, vin och bakverk. I källaren finns en fiskavdelning och en speceriaffär med enormt urval av konserver.

De här två våningarna vänder sig inte enbart till gastronomerna, utan här hittar var och en som älskar mat allt vad hjärtat kan önska.

För den som är mindre road av mat kan den övre våningen vara mer intressant.

Här hittar man Ungerska souvenirer, handbroderade dukar, smycken, målade ägg, glas, schackbräden, väskor, skinnjackor, och mycket mer. Det kan löna sig att handla här i stället för i souvenirbutikerna på Váci utca, då det ofta är mycket billigare. På den här våningen hittar man också flera serveringar där man kan äta både traditionell ungersk mat och internationell mat.

Så besök Budapests största saluhall och låt dig fascineras av alla smaker, lukter och färger, vare sig du har tänkt handla mat och souvenirer eller inte.

Adress: Fővám tér
Öppettider: Mån: 06-17, Tis-Fre: 06-18, Lör: 06-14, Sön: Stängt

Den stora saluhallen

Det ligger på Pest-sidan.
Address:
1093 Budapest, Vámház körút 1-3.
,
Hungary
Koordinater: 47.487120, 19.058562
Kollektivtrafik:
  • Bus: 15
  • Trolley: 83
  • Tram: 47, 48, 49
  • Metro: M4 - Fővám tér
Bygningsår: 1897
Öppettider: Mon 6.00 - 17.00 Tue - Fri: 6.00 - 18.00 Sat: 6.00 - 15.00 Sun and national holidays: closed
Entré: walk in is free, shopping is not
Kuriosa:

Les kommentarer