• Besök Hjälteplatsen i Budapest for en rik kultur upplevelse.
    First caption
  • Hjälteplatsen i Budapest
    Second caption

Hjältarnas torg

Hjältarnas torg, Hősök tere, ligger i slutet av Andrássy út, bredvid Stadsparken. Hjältarnas torg är en av de största öppna platserna i Budapest och har varit del i många politiska och historiska händelser. Här ligger Millennium monumentet.

Byggandet av Hjältarnas torg påbörjades 1896 i samband med det nya milleniet, då Ungern firade 1000 år som eget land, och stod klart 1900.

Mitt på torget finns ett stort gravmonument i sten, omringat av ett järnstaket. Det är ingen riktig grav, utan ett minnesmärke tillägnat ”Hjältarna som gav sina liv för att folket skulle få sin frihet och nationen sitt självstyre”. Bakom gravmonumentet står en pelare med en staty av ärkeängeln Gabriel längst upp. I höger hand håller han den heliga kronan som tillhörde S:t Istvan, Ungerns första kung, och i vänster hand håller han ett kors, en symbol för St Istvans insats att kristna Ungern. Vid foten av pelaren står sju statyer av ryttare, vilka symboliserar de ungerska hövdingarna som ledde folket till den plats som idag är Ungern. Längst fram bland hövdingarna står Árpád, grundaren av den ungerska nationen, och bakom honom rider Elöd, Ond, Kond, Tas, Huba och Töhötöm.

Du tar dig lätt till Hjältarnas torg med den gula tunnelbanelinjen M1, eller Milleniumlinjen, som är en av Europas äldsta tunnelbanor värd en tur i sig bara för det. Men är det fint väder rekommenderas en promenad från station Oktogon längs med Andrássy Út, en vacker tur om du är intresserad av arkitektur. Både Andrássy Út och Milleniumlinjen står på UNESCO´s världsarvslista och bör absolut ses.

På var sida av Hjältarnas torg hittar man Konstmuseet och Konsthallen som båda två är värda ett besök.

Hjältarnas torg

Det ligger på Pest-sidan.
Address:
1146 Budapest, Hősök tere
,
Hungary
Koordinater: 47.514232, 19.077970
Kollektivtrafik:
  • Bus: 105
  • Trolley: 75, 79
  • Metro: M1 - Hősök tere
Bygningsår: 1895-1910
Öppettider: 24/7
Entré: It's FREE
Kuriosa:
  • During the Rákosi-era (1947-1956) there were plans to remove the whole monument because they thought it was too patriotic...
  • A replica of the monument was built in Shanghai (China) in 1996 as part of a park where famous landmarks from all over the world were re-built in actual life size...

Les kommentarer