• Kjedebron i Budapest
  • Kjedebron i Budapest
  • Kjedebron i Budapest
  • Kjedebron i Budapest

Kjedebron

Kedjebron är ett av Budapests mest kända landmärken och sevärdheter. Den byggdes år 1849 och var den första permanenta bron över Donau mellan Buda och Pest.

Det var Greve István Széchenyi som föreslog byggnationen av bron och den är officiellt uppkallad efter honom. Kedjebron har haft stor betydelse för Ungerns ekonomiska, sociala och kulturella liv, och har blivit en symbol för framgång, nationellt uppvaknande och sammanhållning mellan öst och väst.

Bron ritades av den engelska ingenjören William Tierney Clark, och var för sin tid ansett som ett mästerverk inom ingenjörskunskap och byggteknologi. Kedjebron är den ena av två ”Clark-broar” som fortfarande existerar. Den andra är Marlowbron i England, som är en mindre version av Kedjebron. De berömda lejonen som står på var sida av bron är huggna i sten av skulptören Marschalkó János och kom på plats 1852.

Kedjebron fick stora skador under andra världskriget då nazisterna sprängde samtliga broar i Budapest men återuppbyggdes och stod åter klar 1949.

2001 flög den ungerska stuntpiloten Péter Besenyei upp-och-ner under Kedjebron, och sedan dess har den manövern blivit ett stående inslag i den årliga Red Bull flygshowen.

Under sommaren stängs kedjebron för trafik på helgerna och från bodar längs bron kan man köpa ungersk mat, dryck och hantverk tillsammans med olika typer av underhållning och arrangemang för barn.

Från Budasidan av bron kan man ta bergbanan upp till slottshöjden, och på Pestsidan kan man gå till Basilikan och shoppingkvarteren runt Váci utca.

Kedjebron är ett av Budapests största landmärken och absolut värd en promenad!

Kjedebron

Det ligger på Buda-sidan.
Address:
Budapest, Széchenyi Lánchíd
,
Hungary
Koordinater: 47.499053, 19.044065
Kollektivtrafik:
  • Bus: 16, 86, 105
  • Metro: M1, M2, M3 - Deák Ferenc tér
Bygningsår: 1839-1849
Öppettider: 24/7
Entré: It's FREE
Kuriosa:

Les kommentarer