• En bitte+liten by, med en fantastisk stor kunstbakgrunn!
  • Byen har hatt beboere fra romersktid!
  • En av attraksjone er den Ungarske skansen, et spennende folkemuseum!:)

Szentendre!

I skuggan av Pilis-fjällen hittar du den charmerande byn Szentendre, som ofta kallas konstnärsbyn nära Budapest. Hit reser turister året runt för att se en pittoresk liten landsby som trots sin intima yta har över 20 000 invånare. 

image

 

Den lilla stadens historia sträcker sig från stenåldern igenom Ungerns otroliga historier med upprepade makt förändringar och erövringar fram till nu. Men Szentendre har hållit fast som en handelsplats för mat, vin och hantverk. Först och främst är den äldre delen av staden där handeln var livlig, som turister nu besöker och vallfärdar antikaffärer, gallerier och livliga marknader. Denna bydel ligger vid Donau.

Området är idylliskt nere vid älven Donau och sträcker sig på en yta av ca 600 till 900 meter lång strandpromenad, där du hittar massor av restauranger och matställen. Det naturliga centrumet är området mellan Donau och Fö ter (Stortorget), se mer om detta på vår karta-sida!

För att beställa en härlig flodkryssning till Szentendre med en snabb lunch på Ungerns första privatägda restaurang via Budapest.nu, klicka här!

image

Lite längre upp från älven hittar man Szentendres nya centrum och några km utanför hittar du "Skansen" ett friluftmuseum för ungersk etnografi och historia - ett program för både stora och små. Skansen är för många ett dagsprogram för sig själv och här hittar man aktiviteter för skolklasser, grupper och historieintresserade.

Klicka här för en lista över museer i centrum av Szentendre.


Er du kund hos oss, be om vår egen Szentendre guide. I denna guide kan du läsa mer och få information om restauranger, centrala marknader/köpgator, transportinformation och inte minst en nyttig, högupplöst karta som visar byns sevärdheter. Alla som beställer en av våra utflykter till Szentendre mottar denna guide gratis.

Les kommentarer