Kjedebron (incl 6 fakta tips!)

Kedjebron är ett av Budapests mest kända landmärken och sevärdheter.

Öppettider
Öppet 24 timmar om dygnet
Adress
Budapest, Széchenyi Lánchíd, 1051
Byggår
1839 - 1849

Kjedebron byggdes år 1849 och var den första permanenta bron över Donau mellan Buda och Pest.

Det var Greve István Széchenyi som föreslog byggnationen av bron och den är officiellt uppkallad efter honom. Kedjebron har haft stor betydelse för Ungerns ekonomiska, sociala och kulturella liv, och har blivit en symbol för framgång, nationellt uppvaknande och sammanhållning mellan öst och väst.

Bron ritades av den engelska ingenjören William Tierney Clark, och var för sin tid ansett som ett mästerverk inom ingenjörskunskap och byggteknologi. Kedjebron är den ena av två ”Clark-broar” som fortfarande existerar. Den andra är Marlowbron i England, som är en mindre version av Kedjebron. De berömda lejonen som står på var sida av bron är huggna i sten av skulptören Marschalkó János och kom på plats 1852.

Kedjebron fick stora skador under andra världskriget då nazisterna sprängde samtliga broar i Budapest men återuppbyggdes och stod åter klar 1949.

2001 flög den ungerska stuntpiloten Péter Besenyei upp-och-ner under Kedjebron, och sedan dess har den manövern blivit ett stående inslag i den årliga Red Bull flygshowen.

Under sommaren stängs kedjebron för trafik på helgerna och från bodar längs bron kan man köpa ungersk mat, dryck och hantverk tillsammans med olika typer av underhållning och arrangemang för barn.

Från Budasidan av bron kan man ta bergbanan upp till slottshöjden, och på Pestsidan kan man gå till Basilikan och shoppingkvarteren runt Váci utca.

Kedjebron är ett av Budapests största landmärken och absolut värd en promenad!


Kjedbroen historia
Broen konstruerades av den engelske ingenjören William Tierney Clark 1839, efter ett initiativ av gref István Széchenyi, med konstruktion övervakad lokalt av skotsk ingenjör Adam Clark. Kjedboren är en större skala av William Tierney Clarks tidigare " Marlow Bridge" , som gär över Themsen i Marlow, England. Den finansierades i stor utsträckning av den grekiska handelsmannen Georgios Sinas som hade ekonomiska och landliga intressen i staden och vars namn är inskriven på basen av den sydvästra vägen för bron på Buda sida.

Broen öppnades 1849, efter den ungerska revolutionen 1848, och blev därmed den första permanenta bron i den ungerska huvudstaden. Vid den tiden var dess mittpunkt på 202 meter 663 ft en av de största i världen. Lionsna vid var och en av abutmenten skars i sten av skulptören János Marschalkó (hu) och installerades 1852. Broen fick sitt nuvarande namn 1898. Den konstruerades i sektioner och skickades från Storbritannien till Ungern för slutkonstruktion.

Broens gjutjärnskonstruktion uppdaterades och förstärktes 1914. Under andra världskriget blåste bron på 18 januari 1945 genom att dra sig tillbaka tyskarna under Siege of Budapest, med endast tornen kvar. Det byggdes om och återupptogs 1949.


6 fakta om kjedebroen du kanske inte visste om:
1. De till hvelvede steinstolperne som håller den robusta jernstrukturen på platsveier nästan 5 200 ton.

2. Det var bredden på elva Donau krävde med datidens teknik att man byggde en hängebro.

3. Broen är 375 meter lång och 16 meter bred och spänningen mellan stolparna mäter 202 meter.

4. Går du ca 100 meter ner från Kjedebroen på Pestsiden mot Parlamentet så kan du se de 60 parskor som är gjutna i asfalten år 2005 som ett minne av tusentals ungerska judar som sköts in i daube 1944-45.

5. Till stinløve statyern vaktar båda sidorna av brohodet. Enligt historien glemte skulptören, Marschalko János, att skära ut lövarnas språk och när en pjokk noterade detta vid öppningsseremonien, Marschalko blev så förvånad att han hoppet av broen och inn i Donau!

6. På Buda sidan står den sällsynta sten (form som " 0 " ) på Clark Adam ter - dette är "null KM" punktet som er brukt på kartor mm. Detta är alltså Budapests mäle/landmärke.

Kjedebron med guide

Bli med vär svensktalande guide i Budapest - bland spännande arkitektur och talrika attraktioner.

Book Today

https://www.budapest.nu/
May 2018
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Kuriosa

Innan det byggdes om diskuterades det hur den nya broen skulle se ut. Så småningom blev det bedrägligt att en identisk kopia skulle byggas tillbaka men det fanns planer på en helt annan typ av bro också.

Koordinater

47.499053 , 19.044065

Kollektivtrafik

Bus: 6, 86, 105 Tram: 2 Metro: M1, M2, M3 - Deák Ferenc tér

Entré

Det er GRATIS

“Superbra service! Tack så mycket!”
“Bra service och alltid med ett leende på läpparna! Stade Budapest hade mycket att erbjuda och jag åker mer än gärna tillbaka för att utforska staden”
Like us
Kontakta OSS

Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.