Slottshöjden

Slottshöjden är en av de mest populära sevärdheterna i Budapest och har stått på UNESCO´s världsarvslista sedan 1987.

Öppettider
Öppet 24 timmar om dygnet
Adress
Budapest, Szentháromság tér 2, 1014
Byggår
1255

På Slottshöjden hittar du ”gamla stan” med en rad museer, restauranger, butiker och eleganta inbjudande gator och hus i gotisk stil.

Här hittar du också det berömda Budaslottet, Budavári Palóta, som påbörjades på 1200-talet och är en nationalsymbol i Ungern. I slottet finns en duett i historiska museum, Nationalgalleriet och Széchenyi Nationalbibliotek. Både slottet och slottsgården är arkitektoniska och kulturella pärlor.

På Szentháromság torget hittar du den majestätiska Mattiaskyrkan, byggd i nygotisk stil i mitten av 1300-talet. Kyrkan har varit säte för flera kröningsceremonier och hyser även Museet för religiös konst samt kopior av de ungerska kronjuvelerna.
För Budapests bästa utsikt bör du också gå de få trappstegen upp på den 110 år gamla Fiskarbastionen. Den här tjusiga nygotiska utsiktsplatsen har fått sitt namn från medeltiden, då det var yrkesfiskarna som hade ansvar för att försvara den här delen av staden. Härifrån har du en fantastisk vy över Pestsidan.

Slottshöjden är ett absolut ”måste-se” i Budapest, och när du känner dig färdig här uppe kan du ta den mysiga kabelbanan från Budaslottet ned till Kedjebron.

Fiskarens Bastion
Fiskarens Bastion byggdes mellan 1895 och 1902 som en del av den serie utvecklingar som skulle fira den ungerska statens 1000-årsdag. Fiskarens Bastion inspirerades av den arkitektoniska stilen i de tidiga medeltiden (neo-romanska) ca. År 1000, då den första ungerska kungen började sin regel. Dessutom har de 7 tornen i Bastion de 7 ungerska hövdingarna som hade ledt sina stammar till idag Ungern för att bosätta sig i 895. Arkitekten av Fiskarens Bastion i Budapest är Frigyes Schulek, som också restaurerade och omdesignade Matthias kyrkan. Byggandet av Fiskarens Bastion är sammanflätat med restaureringen av kyrkan. Dess historiska arkitektoniska stil har också valts för att passa kyrkan omformad i senare medeltida stil (neo-gotiska). Det T-formade Bastionarrangemanget var att omfamna kyrkan samtidigt som den förstärkte sin skönhe, och också att koppla slottets kulle med Donau-sidan bosättning.En kort historia av Slottshöjden
 

De första  ungerske borgarna anlände till Slottshöjden runt 1200-talet efter den mongoliska invasionen, för att söka skydd i Budas kullar. Det första kungliga slottet byggdes runt denna tid.

 Slottshöjden guldålder var på 1400-talet, under kungen Matthias och hans italienske drottning Beatrix av Neapel. Många italienska konstnärer och hantverkare följde med den drottningen och Buda blev en viktig europeisk stad. Efter den turkiska ockupationen var Buda i ruiner. En barockstad byggdes och Slottshöjden blev snart den mest populäre stadsdelen.

Under andra världskriget bombades Buda igjen till ruiner och byggas upp igen.  

Idag är Slottshöjden erkänd som världsarvslista och har många attraktioner, gotiska bågar, barockhus och kullerstensgator från artonhundratalet. Även om Slottshöjden har förändrats mycket sedan byggnaden började på 1200-talet, följer dess huvudgator fortfarande sina medeltida stigar. Vissa hus går tillbaka till 14 och 15-talen, vilket ger oss en uppfattning om vad slottdistriktet kan ha sett ut som då. Nästan varje hus har en plack som indikerar sekelskiftet där den byggdes och ger detaljer om sin historia. Ett överraskande antal byggnader är fortfarande privata hem, eftersom Slottshöjden också är ett bostadsområde. Bilar har blivit bannade - endast personer som bor och arbetar här får köra bil; Det finns dock kollektivtrafik.

 

Slottshöjden är också hem för ett stort sammankopplat källarsystem som består av naturliga grottor skapade av termiska vatten och konstgjorda passager. Invånarna har använt grottorna i århundraden för lagring och skydd. De tidigaste spåren av människoliv som hittas här är 500 000 år gamla. En del av källarsystemet kan turneras på Buda Castle Labyrinth och på Sjukhus i berget aka Hospital in the Rock.


Öppettider:
Slottshöjden:    24/7
Hungarian National Gallery Tue-Sun 10.00-18.00
Hungarian History Museum Tue-Sun 10.00-18.00
Széchényi National Library Tue-Sat 9.00-20.00
Matthias Church 9.00-17.00. 
Entré: museerna har inträdesavgifter 


Kuriosa:

Fiskarnas Bastion var uppkallad efter fiskarnas guild som skyddade denna del av Budas väggar. Redan under medeltiden tog fiskarna sina varor att sälja på fiskmarknaden bredvid Matthias kyrka. De säljer inte bara fisk, men jag behöver de skyddade som de bastion från fienderna.

Under slottet finns ett sjukhus i berget. Den har mer än 2300 m² och det användes under andra världskriget och 1956 också. Det är öppet för allmänheten som ett museum och det rekommenderas också av New York Times Travel: 36 timmar i Budapest-frågan som en av de tio "måste se" platserna.


Slottshöjden med guide

Bli med vär svensktalande guide i Budapest - bland spännande arkitektur och talrika attraktioner.

Book Today

https://www.budapest.nu/
May 2018
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Koordinater

47.501493 , 19.033605

Kollektivtrafik

Bus: 16, 16A, 116 Metro: M2 - Széll Kálmán tér

Entré

Rekommenderade artiklar

om du gillade vår berättelse om Slottshöjden i Budapest

Parlamentet från Dunau

Parlamentet

Den mest kända byggnaden i Budapest är nog utan tvekan det imponerande Parlamentet....

Läs mer

Hjältarnas torg i Budapest

Hjältarnas torg

Hjältarnas torg, ungarsk: Hősök tere, ligger i slutet av Andrássy út, bredvid Stadsparken....

Läs mer

Flodkryssning med 4 rätters middag

Se Budapest från Donau i den populära kvällskryssningen som körs hele vekan...

Läs mer

“Åker gladeligen igen!”
“Jättebra och Trevligt bemötande. Härligt med någon som kunde språket. Tack”
Like us
Kontakta OSS

Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.