Besök konstnärbyn Szentendre

Vill du se lite mer av Ungern under din vistelse i Budapest? Besök konstnärbyn Szentendre!

Szentendre ligger knappt 2 mil från Budapest, på den västliga sidan av Donau. Byn har behållit sin unik atmosfär och sin härlig bybild sedan 1700-1800-talet. Att denna lilla småbyn blev en attraktion beror nog på sin vackra belägenhet nära Donau i kombination med gammal arkitektur och många historiska monumenter.

Vill du se lite mer av Ungern under din vistelse i Budapest? Vill du veta hur ungerska landsbygden ser ut jämfört med Budapests storstadspuls? Eller kanske du planerar en kort cykeltur utanför Budapest? En båttur kanske, som visar Budapest från vattensidan och presenterar den vackra Donaun och det charmerande landskapet?

Om svaret är ja på en eller flera av dessa frågor, då har vi lösningen för dig: ta en tur till Szentendre!

Den lilla stadens historia sträcker sig från stenåldern igenom Ungerns otroliga historier med upprepade makt förändringar och erövringar fram till nu. Men Szentendre har hållit fast som en handelsplats för mat, vin och hantverk. Först och främst är den äldre delen av staden där handeln var livlig, som turister nu besöker och vallfärdar antikaffärer, gallerier och livliga marknader. Denna bydel ligger vid Donau. Området är idylliskt nere vid älven Donau och sträcker sig på en yta av ca 600 till 900 meter lång strandpromenad, där du hittar massor av restauranger och matställen. Det naturliga centrumet är området mellan Donau och Fö ter (Stortorget), se mer om detta på vår karta-sida!


Kort avstånd till Budapest
Szentendre ligger knappt 2 mil från Budapest, på den västliga sidan av Donau. Byn har behållit sin unik atmosfär och sin härlig bybild sedan 1700-1800-talet. Att denna lilla småbyn blev en attraktion beror nog på sin vackra belägenhet nära Donau i kombination med gammal arkitektur och många historiska monumenter. I tillägg har man i de sista årtiondena haft en kontrollerad invasion av konstnärer, målare, skulptörer och författare som har jobbat i artistkolonier och lät sig inspirerades av byns lugna atmosfär. Här hittar du också Ungerns första och största utelufts museum, Skanzen, som visar det gamla bondelivet och ungerska traditioner. Det ligger lite längre upp från älven och er et friluftmuseum för ungersk etnografi och historia - ett program för både stora och små. Skansen är för många ett dagsprogram för sig själv och här hittar man aktiviteter för skolklasser, grupper och historieintresserade.Värt att kolla, de erbjuder en massa program för hela familjen året runt!

Kolla nedenfor för en lista över museer i centrum av Szentendre.

Slik tar du deg til Szentendre
Du når Szentendre med kollektivtrafik (pendeltåg från Batthyany ter, Budapest), buss eller bil, men den bästa upplevelsen är antingen att ta båt eller att cykla dit. Den sistnämda är tryggt eftersom man har cykelväg längs floden hela vägen upp till Szentendre, och dessutom leder vägen på platt terräng.
Vi i budapest.nu kan erbjuda flera guidade turer till Szentendre, antingen önskar du dra på egen hand med båt / HEV (pendeltåget) med en licenserade, svensktalande guide eller med cykel med svensktalande guiden, som följer dig och resekamrater tryggt upp till denna charmerande byn!!

Er du kund hos oss, be om vår egen Szentendre guide.
I denna guide kan du läsa mer och få information om restauranger, centrala marknader/köpgator, transportinformation och inte minst en nyttig, högupplöst karta som visar byns sevärdheter. Alla som beställer en av våra utflykter till Szentendre mottar denna guide gratis.


Översikt över gallerier i Szentendre:
Metszet Gallery, Fõ tér 14. 
Aktív Art Gallery, Pátriárka u. 7.
Palmetta Design Gallery, Bogdányi u. 14,
Artéria Gallery, Városház tér 1.
Erdész Gallery, Bercsényi u. 4.
Ipszilon Gallery, Dalmát u. 9.
Mûhely Gallery, Fõ tér 20.
Péter-Pál Gallery, Péter-Pál u. 1.
Tasi Gallery, Mester u. 6.


Museum i Szentendre
Szentendre är rik inte bara på shopping och gallerier, utan erbjuder ett gott urval av spännande museer för dem som är intresserad av konst, folktraditioner och annat!
Listan är hämtat från museum.hu förbättrad med våra tillägg.

Budapest kollektivtrafikbolag (BKV) transport museum (Szentendre) BKV (som SL i Sverige) spenderar och satsar mycket på att renovera och rekonstruera fordon som har tjänat transport i Budapest för att visa publiken kollektivtrafikens historia på en utställning i Szentendre som öppnades för 15 år sedan.

Skanzen Den ungerska Skansen, Skanzen lik sin far i Stockholm är ett friluftsmuseum om ungerska folktraditioner, traditionella arkitektur och folkdräkter. Museum har flera barnprogram och andra aktivitetsmöjligheter för de stora. 

Ferenczy Museum - Barcsay kollektion (Szentendre)  Jenő Barcsay (1900-1988) är ett begrepp inte bara i Szentendre, utan också i ungerska konsthistorian: han var en representant för konstruktivismen, även för figurativa konstruktivismen. Han gjorde mosaik av offentliga byggnader, väggbonader. Han var författare till boken Konstnärlig Anatomi som används fortfarande i medicinsk utbildning.

Ferenczy Museum - Czóbel Museum (Szentendre) Béla Czóbel (1883-1976) är den första målare som var försedd med ett oberoende museum under hans livstid, vid hans ålder av 92, i en en våningsbyggnad på Slottet i Szentendre. Byggnaden var ursprungligen en katolsk pojkskola.

Ferenczy Museum - Hus av populära konster (Szentendre)  Detta hus för etnografiska och folkkonstutställningar av länet är ett av de trevligaste byggnader i Szentendre. Temporära utställningar öppnar här vartannat år. Dess syfte är att presentera materialet och popkonst i länet Pest.

Ferenczy Museum - János Kmetty minnesutställning - Kerényi kollektion (Szentendre) Om vi vill studera uppkomsten av kubismen då måste vi besöka den permanenta utställning som presenterar verk av János Kmetty i Szentendre. János Kmetty (1889-1975) är en av konstnären som etablerade franska kubismen i Ungern.

Ferenczy Museum - Margit Kovács Keramik Utställning (Szentendre) Kovács Margit (1902-1977), keramiker, vann de flesta av sina verk till museer för länet Pest. Hennes museum öppnades 1973 i Vastagh utca. Byggnaden byggdes den 1700-talet då fungerade som ett saltlagringshus, sedan som prästgård, sist som kommersiell hus innan det var boningen i Vastagh familjen.

Ferenczy Museum - Romersk stensamling (Castrum) (Szentendre) Stensamlingen innehåller de flesta romerska ruiner och stenar som hittats i Szentendre. Här ser du minnen av den gamla religionen samt milstolpar och minnesstenar uppfört med anledning av ett av kejsarens besök. 

Ferenczy Museum - Szentendre Galleri (Szentendre) Konstgalleriet Szentendre i Handelshuset på högtorget i Szentendre (Fö ter) öppnades 1987. Ursprungligen har museet sin uppgift att visa temporära, små utställningar från både internationella och ungerska konstnärer. Nuförtiden fokuserar galleriet mer på oevre utställningar från kända artister, som Dalí eller Mucha. 

Szamos Marsipan Museum Ungerns största marsipanmuseum av Ungerns mest kända marsipanmanufaktur: Szamos Marsipan grundades 1935 och sedan dess blev namnet ett garanti för stadens bästa marsipan. I museet kan besökarna titta på olika marsipanfigurer och -byggnader, men naturligtvis får man också köpa marsipan där.

“Super bra upplägg, fräscha lokaler att vistas i och bra erbjudanden med olika utfylkter! Nöjd med de mesta!”
“Lyxigt att bli upphämtad på flygplatsen. Trevligt välkomnande med presenter. Välordnade utflykter med svenskspråkig guide. Fint hotell.”
Like us
Kontakta OSS

Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.