• Budapests spa

Budapest: “City of Spas”

Budapest vimlar av kurorter. Stadens badtradition går tillbaka två tusen år till romartiden då Ungern var en del av det romerska riket. 

Romarna byggde den första baden över de varma källorna i Pannonien. Under den romerska styrelsen, var provinsen känd som "Aquincum", som betyder "rik på vatten". Rester av den enorma romerska badet kan fortfarande ses i dag. 

Nästa viktiga steg i utvecklingen av stadens badkultur kom med turkarna under 1500- och 1600-talen. Att bada i varmt vatten hade spelat en betydande roll i den turkiska kulturen. 
Idag, efter hundratals år, är Ungern en av de få platser i Europa där man fortfarande kan uppleva ett originellt turkiskt bad. Rudas och Kiraly badhus har det ursprungliga turkiska kupoler och pooler, men pga deras storlek är dessa bad inte blandade dvs. på vissa dagar får män, på andra dagar får kvinnor njuta av badhuset. Moderna tidens nytt mode ökade populariteten av offentliga bad i Ungern och berömda badhus som Gellért och Széchenyi byggdes. I början av 1930-talet Budapest tilldelades titeln „Europas spahuvudstad” eftersom huvudstaden har de flesta termiska vattenkällor i världen. Termalvatten i Budapest är inte bara hett mineralvatten som innehåller magnesium eller kalcium, men dess läkande och hälsobättrande effekter har bevisats.

Ungerns traditionella badhus erbjuder en oförglömlig upplevelse för besökare. Oavsett om du funderar på att bli bortskämd eller uppleva naturens läkande kraft i Budapest spa, kommer du inte bli besviken. Så kolla upp nästa flyget till Budapest och kom! 

 

Les kommentarer