• informasjon om sikkerhet i Budapest
    Bli inte lurade! Läs vår användbar information
  • nyttige informasjon om Budapest

Nyttig information inför din vistelse i Budapest

Här hittar du praktisk information inför din vistelse i Budapest! Saknar du något?

taxi in Budapest is safe if you choose the right company!

TAXI Det är alltid billigare att beställa taxi till en adress än att stoppa en taxi på gatan, och var medveten om att stans taxichaufförer kan ha mer än en taxameter! Du kan därför med fördel be någon på hotellet/restaurangen beställa en taxi åt dig, eller ring själv.

NÖDNUMMER 
Polis 107
Ambulans 104
Brandkår 105
Engelsktalande ”hotline” vid kriminalitet: 06-1-438-8080

Ungerska lagar är kända för god facklig expertis. Du är normalt i mycket goda händer om olyckan är framme. Europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) är giltigt tillsammans med pass på offentliga sjukhus. Om man behöver medicinsk hjälp har Budapest.nu egna avtal med privatläkarcenter som har öppet dygnet runt med engelsktalande personal och en mängd specialister med mycket hög kompetens. Eventuell behandling här täcks av din reseförsäkring och som registrerad resebyrå kan vi attestera vistelse i samarbete med läkarcentret.

DRICKS Man ger rikligt med dricks i Ungern, 10-20% om man är nöjd på såväl restauranger som hos frisören. Enskilda ställen har dricks inkluderat och då förväntas man inte betala något extra utöver det.

SVENSKA AMBASSADEN I BUDAPEST
Adress: Kapás utca 6-12, H-1027 Budapest
Tel: +36 1 460 60 20
E-post: ambassaden.budapest@foreign.ministry.se
web: www.swedenabroad.com

KRIMINALITET Använd sunt förnuft så är du trygg! Undvik att växla pengar på gatan eller att ta tunnelbanan och dunkla stråk efter mörkrets inbrott.VANN Du kan fint drikke vannet fra springen, men vi anbefaler vann på flaske. Rosa kork betyr vann uten kullsyre og blå kork betyr vann med kullsyre.

VATTEN Du kan lugnt dricka vattnet från kranarna, men vi rekommenderar vatten på flaska. Rosa kork betyder vatten utan kolsyra och blå kork betyder vatten med kolsyra. 

TELEFON / INTERNET Slå +36 för att ringa internt i Ungern eller + 46 för att ringa till Sverige. Svenska telefoner fungerar utmärkt. Du hittar gott om internetkaféer i stort sett överallt.

VALUTA / VÄXLING HUF = Forint. Du kan ta ut pengar via bankomat med t.ex. VISA eller MasterCard. I något av de många växlingskontoren som är utspridda över staden kan du också växla in svenska sedlar till relativt bra kurs och du får alltid kvitto.

ÖPPETTIDER Öppettider varierar från butik till butik. I de mest turistvänliga områdena runt Váci utca håller affärerna öppet till kvällarna. En del affärer och de största köpcentren har alltid öppet på söndagar. Som regel brukar det hållas öppet enligt följande: 

Kläder, skor och annan detaljhandel: 10.00 - 18.00 (13.00)
Matvarubutiker: 07.00 -19.00 (18.00)
De centrala köpcentren: 09.00 – 20.00 (18.00)
Banker: 08.00 – 16.00
Post: 08.00 – 17.00

TURISTINFORMATION Turistkontoren i Budapest är lättillgängliga och personalen är väldigt hjälpsam. Du hittar turistinformation på Liszt Ferenc tér, Deák tér och på Slottshöjden.. 

Døgnåpne apotek finnes flere steder i byen

DYGNET-RUNT-ÖPPNA APOTEK Det finns dygnet-runt-öppna apotek där du kan köpa receptfria mediciner på adresserna: Teréz Körút 41 (6:e distriktet), Alkotás út 1b (7:e distriktet) och Frankel Leo utca 22 (2:a distriktet).

Kjappe fakta:

Areal:

525,16 km² Budapest, 93.000 m² Ungern

Antal broar:

8 stk

Jordbruk:

vete, majs, potatis, grönsaker, frukt, bio produkter

GDP i Ungern:

EUR 8,707

Klima:

Snitt vinter - 0,5’C // Snitt sommar 25,5’C

Antal teater i Budapest:

83 stk

Elektricitet

220 volt / 50 hz

Antal invånare

1,7 miljoner

Antal floder:

1 (ganska stor en!)

Tidzon

CET centraleuropeisk tid / centraleuropeisk tid.

Stiftelsedato av Budapest

17.november 1873

Les kommentarer